GRUSOMME DYR

Snøleoparden: et vakkert dyr i fare for utryddelse. Interessante fakta om dette vakre kattedyret

Snøleoparden (Panthera Uncia) er et kattedyr som er hjemmehørende i fjellkjedene i Sentral-Asia: det første eksemplaret ble beskrevet i 1775 og var et eksemplar fra Kopet-Dag-fjellene, på grensen mellom Turkmenistan og Iran.

Denne vakre katten er preget av en tykk pels hvis farge varierer fra lysegrå til krem: sammenlignet med den vanlige leoparden er snøleoparden mindre og veier fra 25 kg (hunner) opp til 75 kg i noen spesielt store hanneksemplarer.

Snøleoparden er kjent for å være et veldig sjenert og hemmelighetsfullt, men samtidig fascinerende dyr: dessverre truer flere faktorer dens overlevelse. Her er noen interessante fakta om dette fantastiske kattedyret.

Freepik
Noen interessante fakta om snøleoparden
Snøleoparden (Panthera Uncia) er et kattedyr som er hjemmehørende i fjellkjedene i Sentral- og Sør-Asia: det første eksemplaret ble beskrevet i 1775 og kom fra Kopet-Dag-fjellene, på grensen mellom Turkmenistan og Iran. Dette vakre kattedyret er preget av tykk pels, hvis farge varierer fra lysegrå til krem: sammenlignet med den vanlige leoparden er snøleoparden mindre og veier fra 25 kg (hunner) opp til 75 kg i noen spesielt store hanneksemplarer. Snøleoparden er kjent for å være et veldig sjenert og hemmelighetsfullt, men samtidig fascinerende dyr: dessverre truer flere faktorer dens overlevelse. Her er noen interessante fakta om dette fantastiske kattedyret.
Freepik
Snøleopardens habitat
Snøleoparden lever i høylandet mellom 3350 og 6700 meter over havet, blant fjellene i Sentral- og Sør-Asia. Utbredelsesområdet omfatter Kina, India, Kasakhstan, Kirgisistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sibir, Tadsjikistan og Usbekistan. Om sommeren lever snøleoparden vanligvis over tregrensen i fjellområder og steinete terreng, mens den om vinteren kan trekke ned i skogene.
Getty Images
Beregnelse av antall gjenværende eksemplarer
Snøleoparden har en veldig sky og hemmelighetsfull natur, så det er svært vanskelig å få øye på den, studere den og lage en oversikt over antall eksemplarer som finnes. Antall eksemplarer i verden antas å være mellom 4000 og 6500. Det skal imidlertid være rundt 2 500 leoparder i reproduktiv alder (omtrent 50 prosent av den totale bestanden). Dette er svært lave tall, selv om det nylig har kommet gode nyheter fra Pakistan: antallet eksemplarer i dette landet er svakt økende.
Getty Images
Hva er de viktigste truslene mot snøleoparden?
Selv om snøleoparden er et superpredator (dvs. at den er på toppen av næringskjeden og ikke blir jaktet på av andre dyr), er det flere faktorer som truer dens overlevelse og har tvunget spesialiserte byråer til å klassifisere den som et sårbart og derfor som et truet dyr. Den første årsaken er mangelen på byttedyr på grunn av ødeleggelsen av habitatet som følge av menneskelige inngrep og klimaendringer. Den andre faktoren er krypskyting: til tross for at det er helt ulovlig, blir dette kattedyret drept av jegere for sin vakre pels. Til slutt er  også gruvedrift et problem: gruvearbeidere bruker farlige kjemikalier og eksplosiver for å utvinne mineraler fra fjellene der leoparden lever.
Freepik
Det er så mange foreninger som er opprettet for å beskytte dette dyret
Mange foreninger har oppstått for å beskytte leoparden. De viktigste er Snow Leopard Trust, Snow Leopard Conservancy, Snow Leopard Network, Cat Specialist Group og Panthera Corporation. Disse gruppene samarbeider ofte med nasjonale myndigheter i land der denne arten lever. Målet med disse organene er å øke bevisstheten blant innbyggerne på stedene der leoparder lever, samt å beskytte og kontrollere denne arten. For eksempel, i samarbeid med WWF, bruker noen foreninger fotofeller til forskningsformål: så snart en leopard aktiverer disse fellene, blir innbyggerne varslet, de kan sikre husdyrene sine, og til slutt er det mulig å fotografere og identifisere de forskjellige eksemplarene for å beskytte dem.
Getty Images
Halen til dette kattedyret har en dobbel rolle.
Den lange, tykke halen (ca. 80-100 centimeter) har en grunnleggende beskyttende funksjon: under lange, iskalde vintre ruller leoparden faktisk halen rundt snuten som om den var et skjerf, slik at den holder seg varm mens den hviler. I tillegg hjelper halen dette kattedyret med å opprettholde balansen mens den klatrer i steinete terreng.
Freepik
Snøleoparden kan ikke brøle!
Til tross for at snøleoparden er en stor katt og et rovdyr, er den i motsetning til sine artsfrender ikke i stand til å brøle, men ... mjauer! Mjauingen er tydeligvis ikke så typisk som for huskatter, men det er et slags knurrende, klynkende skrik. Noen forskere mener til og med at snøleoparden er den eneste arten i slekten Panthera som også kan male.
Nyheter om de store Hollywood-skuespillerne
27/02/2024
Informativa ai sensi della Direttiva 2009/136/CE: questo sito utilizza solo cookie tecnici necessari alla navigazione da parte dell'utente in assenza dei quali il sito non potrebbe funzionare correttamente.