DIVOKÁ ZVÍŘATA

Levhart sněžný: krásné zvíře ohrožené vyhynutím. Zajímavá fakta o této krásné kočkovité šelmě

Levhart sněžný (Panthera Uncia) je kočkovitá šelma pocházející z horských pásem Střední Asie: první exemplář byl popsán v roce 1775 a pocházel z hor Kopet-Dag, na hranici mezi Turkmenistánem a Íránem.

Tato krásná kočkovitá šelma se vyznačuje hustou srstí, jejíž barva se pohybuje od světle šedé až po krémovou. Ve srovnání s levhartem obecným je levhart sněžný menší, váží od 25 kg (samice) do 75 kg u některých obzvláště velkých samců.

Levhart sněžný je známý jako velmi plaché a rezervované, ale zároveň fascinující zvíře: jeho přežití bohužel ohrožuje několik faktorů. Zde je několik zajímavostí o této nádherné kočkovité šelmě.

Freepik
Některé zajímavosti o levhartu sněžném
Levhart sněžný (Panthera Uncia) je kočkovitá šelma pocházející z horských pásem střední a jižní Asie: první exemplář byl popsán v roce 1775 a pocházel z pohoří Kopet-Dag, na hranici mezi Turkmenistánem a Íránem. Tato nádherná kočkovitá šelma se vyznačuje hustou srstí, jejíž barva se pohybuje od světle šedé až po krémovou. Ve srovnání s levhartem obecným je levhart sněžný menší, váží od 25 kg (samice) do 75 kg u některých obzvláště velkých samců. Levhart sněžný je znám jako velmi plaché a zdrženlivé, přesto fascinující zvíře: bohužel jeho přežití ohrožuje několik faktorů. Zde je několik zajímavostí o této nádherné kočkovité šelmě.
Freepik
Habitat levharta sněžného
Levhart sněžný žije v horách střední a jižní Asie v nadmořské výšce 3350 až 6700 metrů. Jeho areál zahrnuje zejména Čínu, Indii, Kazachstán, Kyrgyzstán, Bhútán, Nepál, Pákistán, Sibiř, Tádžikistán a Uzbekistán. V létě žije levhart sněžný obvykle nad hranicí stromů, na horských loukách a ve skalnatém terénu, zatímco v zimě může sestupovat do lesů.
Getty Images
Odhadovaný počet exemplářů
Levhart sněžný má velmi plachou a skrytou povahu, takže je velmi obtížné jej spatřit, studovat a odhadovat počet přítomných jedinců. Předpokládá se, že počet jedinců na světě se pohybuje mezi 4 000 a 6 500. Levhartů v reprodukčním věku by však mělo být kolem 2 500 (zhruba 50 % celkové populace). Tato čísla jsou velmi nízká, i když nedávno přišla dobrá zpráva z Pákistánu: počet exemplářů v této zemi mírně roste.
Getty Images
Jaké jsou hlavní hrozby pro levharta sněžného?
Přestože je levhart sněžný superpredátorem (tj. je na vrcholu potravního řetězce a není loven jinými živočichy), je jeho přežití ohroženo několika faktory, které přiměly specializované orgány zařadit ho mezi zranitelné živočichy, kterým hrozí vyhynutí. První příčinou je nedostatek kořisti v důsledku zničení jeho přirozeného prostředí lidskými zásahy a klimatickými změnami. Druhým faktorem je pytláctví: přestože je zcela nelegální, je tato kočkovitá šelma lovci zabíjena pro svůj krásný kožich. Problémem je také těžba: horníci používají nebezpečné chemikálie a výbušniny k těžbě nerostů v horách, kde levhart žije.
Freepik
Na ochranu tohoto zvířete bylo založeno mnoho sdružení.
Na ochranu levharta vzniklo mnoho sdružení. Mezi nejvýznamnější patří Snow Leopard Trust, Snow Leopard Conservancy, Snow Leopard Network, Cat Specialist Group a Panthera Corporation. Tato sdružení často spolupracují s národními vládami zemí, kde tento druh žije. Cílem těchto organizací je zvyšovat povědomí obyvatel míst, kde levharti žijí, a také ochrana a kontrola tohoto druhu. Některá sdružení například ve spolupráci s WWF používají pro výzkumné účely fotopasti: jakmile levhart tyto pasti aktivuje, obyvatelé jsou upozorněni, mohou zajistit svá hospodářská zvířata a nakonec mohou být jednotlivé exempláře vyfotografovány a identifikovány za účelem jejich ochrany.
Getty Images
Ocas této kočkovité šelmy plní dvojí úlohu.
Dlouhý a silný ocas (asi 80-100 cm) má zásadní ochrannou funkci: během dlouhých mrazivých zim si levhart stáčí ocas kolem tlamy jako šálu, aby se při odpočinku zahřál. Kromě toho ocas pomáhá této kočkovité šelmě udržet rovnováhu při šplhání po skalnatém terénu.
Freepik
Sněžný levhart neumí řvát!
Přestože je levhart sněžný velkou kočkou a masožravcem, neumí řvát, ale... mňouká! Toto mňoukání zjevně není typické pro domácí kočky, ale je to jakési vrčení, jakýsi prostý pláč. Někteří vědci se dokonce domnívají, že levhart sněžný je jediným druhem rodu Panthera, který dokáže také mňoukat.
Galerie umění Soukromé sbírky
20/06/2024
Informativa ai sensi della Direttiva 2009/136/CE: questo sito utilizza solo cookie tecnici necessari alla navigazione da parte dell'utente in assenza dei quali il sito non potrebbe funzionare correttamente.