VADÁLLATOK

A hópárduc: egy gyönyörű állat, amelyet a kihalás veszélye fenyeget. Érdekességek erről a gyönyörű macskaféléről

A hópárduc (Panthera Uncia) Közép-Ázsia hegyvidékein őshonos macskaféle: az első példányt 1775-ben írták le, és a Türkmenisztán és Irán határán fekvő Kopet-Dag-hegységből származott.

Ezt a gyönyörű macskafélét vastag bunda jellemzi, amelynek színe a világosszürkétől a krémszínűig terjed: a hópárduc a közönséges leopárdhoz képest kisebb, súlya 25 kg-tól (nőstények) néhány különösen nagytestű hím példány esetében akár 75 kg-ig is terjedhet.

A hópárducról köztudott, hogy nagyon félénk és titokzatos, ugyanakkor lenyűgöző állat: sajnos több tényező is veszélyezteti fennmaradását. Íme néhány érdekes tény erről a csodálatos macskaféléről.

Freepik
Néhány érdekes tény a hópárducról
A hópárduc (Panthera Uncia) Közép- és Dél-Ázsia hegyvidékein őshonos macskaféle: az első példányt 1775-ben írták le, és a Türkmenisztán és Irán határán fekvő Kopet-Dag hegységből származik. Ezt a gyönyörű macskafélét vastag bunda jellemzi, amelynek színe a világosszürkétől a krémszínűig változik: a hópárduc a közönséges leopárdhoz képest kisebb, súlya 25 kg-tól (nőstények) néhány különösen nagytestű hím példány esetében akár 75 kg is lehet. A hópárducról köztudott, hogy nagyon félénk és titokzatos, ugyanakkor lenyűgöző állat: sajnos több tényező is veszélyezteti fennmaradását. Íme néhány érdekes tény erről a csodálatos macskaféléről.
Freepik
A hópárduc élőhelye
A hópárduc a 3350 és 6700 méteres tengerszint feletti magasság között, Közép- és Dél-Ázsia hegyvidékein él. Konkrétan Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Bhutánt, Nepált, Pakisztánt, Szibériát, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt foglalja magában. Nyáron a hópárduc általában a fák vonala felett, hegyi réteken és sziklás terepen él, míg télen erdőbe ereszkedhet.
Getty Images
A fennmaradó példányok számának becslése
A hópárduc nagyon félénk és titokzatos természetű, ezért nagyon nehéz észrevenni, tanulmányozni és megbecsülni a jelenlévő példányok számát. A világon élő példányok száma 4000 és 6500 közé tehető. A szaporodókorú leopárdok száma azonban körülbelül 2500 lehet (a teljes populáció nagyjából 50 százaléka). Ezek nagyon alacsony számok, bár a közelmúltban jó hírek érkeztek Pakisztánból: az országban élő példányok száma enyhén növekszik.
Getty Images
Melyek a hópárducot fenyegető legfőbb veszélyek?
Bár a hópárduc szuperragadozó (azaz a tápláléklánc csúcsán áll, és más állatok nem zsákmányolják), számos tényező fenyegeti a túlélését, és arra kényszerítette a szakosodott ügynökségeket, hogy a veszélyeztetett, így a veszélyeztetett állatok közé sorolják. Az első ok a zsákmányállatok szűkössége, ami az élőhely emberi beavatkozás és az éghajlatváltozás okozta pusztulásának köszönhető. A második tényező az orvvadászat: annak ellenére, hogy teljesen illegális, ezt a macskafélét a vadászok gyönyörű bundájáért ölik. Végül a bányászat is problémát jelent: a bányászok veszélyes vegyi anyagokat és robbanóanyagokat használnak az ásványok kitermelésére azokból a hegyekből, ahol a leopárd él.
Freepik
Nagyon sok egyesületet hoztak létre az állat védelmére.
Számos egyesület alakult a leopárd védelmére. A legfontosabbak a Snow Leopard Trust, a Snow Leopard Conservancy, a Snow Leopard Network, a Cat Specialist Group és a Panthera Corporation. Ezek a csoportok gyakran együttműködnek azon országok nemzeti kormányaival, ahol ez a faj él. Ezeknek a szervezeteknek a célja, hogy felhívják a figyelmet a leopárdok élőhelyeinek lakói körében, valamint hogy megvédjék és ellenőrizzék ezt a fajt. A WWF-fel együttműködve egyes egyesületek például fotócsapdákat használnak kutatási célokra: amint egy leopárd aktiválja ezeket a csapdákat, a lakosok riasztást kapnak, biztosíthatják jószágaikat, és végül lehetőség nyílik a különböző példányok lefényképezésére és azonosítására, hogy megvédjék őket.
Getty Images
Ennek a macskafélének a farka kettős szerepet tölt be.
A hosszú, vastag farok (kb. 80-100 centiméter) alapvető védelmi funkciót tölt be: a hosszú, fagyos teleken a leopárd a farkát úgy tekeri az orra köré, mintha sál lenne, így pihenés közben is melegen marad. Ezenkívül a farok segít ennek a macskafélének egyensúlyban maradni, amikor sziklás terepen mászik.
Freepik
A hópárduc nem tud üvölteni!
Annak ellenére, hogy nagymacska és ragadozó, a hópárduc társaival ellentétben nem tud üvölteni, hanem... nyávog! A nyávogás nyilván nem a házimacskákra jellemző, hanem egyfajta morgó, nyüszítő kiáltás. Egyes tudósok szerint a hópárduc az egyetlen olyan faj a Panthera nemzetségen belül, amelyik dorombolni is tud.
01/01/1970
Játékok és tevékenységek
19/03/2024
bor, sör, habzóbor, pezsgő, pezsgő
19/04/2024
01/01/1970
01/01/1970
01/01/1970
Informativa ai sensi della Direttiva 2009/136/CE: questo sito utilizza solo cookie tecnici necessari alla navigazione da parte dell'utente in assenza dei quali il sito non potrebbe funzionare correttamente.