HURJAT ELÄIMET

Lumileopardi: kaunis eläin, joka on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Mielenkiintoisia faktoja tästä kauniista kissaeläimestä

Lumileopardi (Panthera Uncia) on Keski-Aasian vuoristoalueiden kissaeläin: ensimmäinen yksilö kuvattiin vuonna 1775, ja se oli kotoisin Turkmenistanin ja Iranin rajalla sijaitsevilta Kopet-Dag vuorilta

Tälle kauniille kissaeläimelle on ominaista paksu turkki, jonka väri vaihtelee vaaleanharmaasta kermanväriseen. Lumileopardi on tavalliseen leopardiin verrattuna pienempi, ja sen paino vaihtelee 25 kilosta (naaraat) jopa 75 kiloon joillakin erityisen suurilla uroksilla.

Lumileopardi on tunnetusti hyvin arka ja varautunut, mutta samalla kiehtova eläin: valitettavasti useat tekijät uhkaavat sen selviytymistä. Seuraavassa on muutamia mielenkiintoisia faktoja tästä upeasta kissaeläimestä.

Freepik
Joitakin mielenkiintoisia faktoja lumileopardista
Lumileopardi (Panthera Uncia) on Keski- ja Etelä-Aasian vuoristoalueiden kissaeläin: ensimmäinen yksilö kuvattiin vuonna 1775, ja se oli kotoisin Kopet-Dag vuorilta, Turkmenistanin ja Iranin rajalta. Tälle upealle kissaeläimelle on ominaista paksu turkki, jonka väri vaihtelee vaaleanharmaasta kermanväriseen. Lumileopardi on tavalliseen leopardiin verrattuna pienempi, ja sen paino on 25 kilosta (naaraat) jopa 75 kiloon joillakin erityisen suurilla uroksilla. Lumileopardi on tunnetusti hyvin arka ja varautunut, mutta samalla kiehtova eläin: valitettavasti useat tekijät uhkaavat sen selviytymistä. Seuraavassa on muutamia mielenkiintoisia faktoja tästä upeasta kissaeläimestä.
Freepik
Lumileopardi elinympäristö
Lumileopardi elää 3350-6700 metrin korkeudella sijaitsevilla ylängöillä Keski- ja Etelä-Aasian vuoristossa. Sen levinneisyysalueeseen kuuluvat erityisesti Kiina, Intia, Kazakstan, Kirgisia, Bhutan, Nepal, Pakistan, Siperia, Tadžikistan ja Uzbekistan. Kesällä lumileopardi elää yleensä puurajan yläpuolella, vuoristoniityillä ja kallioisessa maastossa, kun taas talvella se saattaa laskeutua metsiin.
Getty Images
Arviot jäljellä olevien yksilöiden määrästä
Lumileopardi on luonteeltaan hyvin arka ja varautunut, joten sen havaitseminen, tutkiminen ja yksilömäärän arviointi on hyvin vaikeaa. Maailmassa uskotaan olevan 4 000-6 500 yksilöä. Lisääntymisikäisiä leopardeja pitäisi kuitenkin olla noin 2500 (noin 50 % koko populaatiosta). Nämä luvut ovat hyvin alhaisia, vaikka Pakistanista on hiljattain saatu hyviä uutisia: maan yksilömäärä on hieman kasvussa.
Getty Images
Mitkä ovat lumileopardin suurimmat uhat?
Huolimatta siitä, että lumileopardi on superpetoeläin (eli se on ravintoketjun huipulla, eivätkä muut eläimet saalista sitä), useat tekijät vaarantavat sen eloonjäämisen ja ovat pakottaneet erikoistuneet järjestöt luokittelemaan sen haavoittuvaksi eläimeksi, joka on siten vaarassa kuolla sukupuuttoon. Ensimmäinen syy on saaliin niukkuus, joka johtuu ihmisen toiminnan ja ilmastonmuutoksen aiheuttamasta elinympäristön tuhoutumisesta. Toinen tekijä on salametsästys: vaikka tämä on täysin laitonta, salametsästäjät tappavat sen kauniin turkin vuoksi. Ongelmana on myös kaivostoiminta: kaivostyöläiset käyttävät vaarallisia kemikaaleja ja räjähteitä louhiessaan mineraaleja vuorilta, joilla leopardi elää.
Freepik
Tämän eläimen suojelemiseksi on perustettu monia yhdistyksiä.
Leopardin suojelemiseksi on perustettu monia yhdistyksiä. Tärkeimmät niistä ovat Snow Leopard Trust, Snow Leopard Conservancy, Snow Leopard Network, Cat Specialist Group ja Panthera Corporation. Nämä ryhmät tekevät usein yhteistyötä niiden maiden hallitusten kanssa, joissa tämä laji elää. Järjestöjen tavoitteena on lisätä tietoisuutta niiden alueiden asukkaiden keskuudessa, joissa leopardeja elää, sekä suojella ja valvoa tätä lajia. Esimerkiksi yhteistyössä WWF:n kanssa eräät järjestöt käyttävät valokuva-ansoja tutkimustarkoituksiin: heti kun leopardi aktivoi nämä ansat, asukkaat saavat hälytyksen, he voivat turvata karjaansa, ja lopuksi eri yksilöt voidaan valokuvata ja tunnistaa niiden suojelemiseksi.
Getty Images
Tämän kissan hännällä on kaksi tehtävää.
Pitkällä ja paksulla hännällä (noin 80-100 senttimetriä) on tärkeä suojaava tehtävä: pitkien, jäätävien talvien aikana leopardi kietoo hännän kuononsa ympärille kuin huivin, jotta se pysyy lämpimänä levätessään. Lisäksi häntä auttaa tätä kissaeläintä pitämään tasapainonsa kiivetessään kivikkoisessa maastossa.
Freepik
Lumileopardi ei osaa karjua!
Vaikka lumileopardi on iso kissa ja lihansyöjä, se ei pysty karjumaan vaan... maukukuu! Sen maukuminen ei kuitenkaan ole samanlaista kuin kotikissojen, vaan se on eräänlaista murinaa, eräänlaista valitettavaa huutoa. Jotkut tutkijat jopa uskovat, että lumileopardi on ainoa Panthera -suvun laji, joka osaa myös kehrätä.
uutisia suurista hollywoodin näyttelijöistä
16/06/2024
Informativa ai sensi della Direttiva 2009/136/CE: questo sito utilizza solo cookie tecnici necessari alla navigazione da parte dell'utente in assenza dei quali il sito non potrebbe funzionare correttamente.