VILDSINTA DJUR

Snöleoparden: ett vackert djur som riskerar att utrotas. Intressanta fakta om detta vackra kattdjur

Snöleoparden (Panthera Uncia) är ett kattdjur som hör hemma i bergskedjorna i Centralasien: det första exemplaret beskrevs 1775 och var ett exemplar från Kopet-Dag-bergen, på gränsen mellan Turkmenistan och Iran.

Detta vackra kattdjur kännetecknas av en tjock päls vars färg varierar från ljusgrå till gräddfärgad: jämfört med den vanliga leoparden är snöleoparden mindre och väger från 25 kg (honor) upp till 75 kg hos vissa särskilt stora hanar.

Snöleoparden är känd för att vara ett mycket skyggt och hemlighetsfullt, men samtidigt fascinerande djur: tyvärr hotar flera faktorer dess överlevnad. Här är några intressanta fakta om detta magnifika kattdjur.

Freepik
Några intressanta fakta om snöleoparden
Snöleoparden (Panthera Uncia) är ett kattdjur som hör hemma i bergskedjorna i Central- och Sydasien: det första exemplaret beskrevs 1775 och kom från Kopet-Dag-bergen, på gränsen mellan Turkmenistan och Iran. Detta vackra kattdjur kännetecknas av tjock päls, vars färg varierar från ljusgrå till gräddfärgad: jämfört med den vanliga leoparden är snöleoparden mindre och väger från 25 kg (honor) upp till 75 kg hos vissa särskilt stora manliga exemplar. Snöleoparden är känd för att vara ett mycket blygt och hemlighetsfullt, men samtidigt fascinerande djur: tyvärr hotar flera faktorer dess överlevnad. Här är några intressanta fakta om detta magnifika kattdjur.
Freepik
Snöleopardens livsmiljö
Snöleoparden lever på höglandet mellan 3350 och 6700 meter över havet, bland bergen i Central- och Sydasien. Mer specifikt omfattar dess utbredningsområde Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sibirien, Tadzjikistan och Uzbekistan. På sommaren lever snöleoparden vanligtvis ovanför trädgränsen på bergsängar och i stenig terräng, medan den på vintern kan ta sig ner i skogarna.
Getty Images
Uppskattningar av antalet kvarvarande exemplar
Snöleoparden är mycket skygg och hemlighetsfull, så det är mycket svårt att upptäcka den, studera den och göra en uppskattning av antalet exemplar. Antalet exemplar i världen tros ligga mellan 4.000 och 6.500. Det bör dock finnas cirka 2.500 leoparder i avelsåldern (ungefär 50 procent av den totala populationen). Detta är mycket låga siffror, även om goda nyheter nyligen har kommit från Pakistan: antalet exemplar i detta land ökar något.
Getty Images
Vilka är de största hoten mot snöleoparden?
Även om snöleoparden är en superpredator (dvs. den befinner sig högst upp i näringskedjan och är inte ett byte för andra djur), finns det flera faktorer som hotar dess överlevnad och som har tvingat specialiserade organ att klassificera den som sårbar och därmed som ett utrotningshotat djur. Den första orsaken är bristen på bytesdjur, som beror på att livsmiljön förstörs av människan och klimatförändringarna. Den andra faktorn är tjuvjakt: trots att det är helt olagligt dödas detta kattdjur av jägare för sin vackra päls. Slutligen är gruvdrift också ett problem: gruvarbetare använder farliga kemikalier och sprängämnen för att utvinna mineraler från de berg där leoparden lever.
Freepik
Det finns så många föreningar som har bildats för att skydda detta djur
Många föreningar har bildats för att skydda leoparden. De viktigaste är Snow Leopard Trust, Snow Leopard Conservancy, Snow Leopard Network, Cat Specialist Group och Panthera Corporation. Dessa grupper samarbetar ofta med de nationella regeringarna i länder där denna art lever. Målet för dessa organ är att öka medvetenheten bland invånarna på de platser där leoparder lever, samt att skydda och kontrollera denna art. I samarbete med WWF använder till exempel vissa föreningar fotofällor för forskningsändamål: så snart en leopard aktiverar dessa fällor varnas invånarna, de kan säkra sin boskap och slutligen är det möjligt att fotografera och identifiera de olika exemplaren för att skydda dem.
Getty Images
Svansen på detta kattdjur har en dubbel roll.
Den långa, tjocka svansen (cirka 80-100 centimeter) har en grundläggande skyddsfunktion: under långa, iskalla vintrar rullar leoparden svansen runt nosen som om den vore en halsduk, vilket gör att den kan hålla sig varm när den vilar. Dessutom hjälper svansen detta kattdjur att hålla balansen när det klättrar i stenig terräng.
Freepik
Snöleoparden kan inte ryta!
Trots att snöleoparden är en stor katt och köttätare kan den till skillnad från sina artfränder inte ryta, utan... mjaua! Mjauandet är helt klart inte det som är typiskt för huskatter, utan det är ett slags morrande, gnällande rop. Vissa forskare tror till och med att snöleoparden är den enda arten i släktet Panthera som också kan spinna.
nyheter om de stora hollywoodskådespelarna
11/06/2024
ämnesomsättning och viktminskning
09/06/2024
01/01/1970
01/01/1970
01/01/1970
Informativa ai sensi della Direttiva 2009/136/CE: questo sito utilizza solo cookie tecnici necessari alla navigazione da parte dell'utente in assenza dei quali il sito non potrebbe funzionare correttamente.